Το καράτε εισήχθη στην Ιαπωνία το 1922 από έναν δάσκαλο της Οκινάουα με το όνομα Gichin Funakoshi.
Ο Gichin Funakoshi θεωρείται ευρέως ο «πατέρας» του σύγχρονου καράτε. Γεννήθηκε στην Οκινάουα το 1868 και έμαθε καράτε από δύο αξιοσέβαστους δασκάλους της τέχνης της Οκινάουα, τον Yasutsune (Anko) Itosu και τον Yasutsune (Anko) Azato. Ο Funakoshi τροποποίησε την τέχνη, αντλώντας έμπνευση από τα παραδοσιακά ιαπωνικά στυλ budo (kendo, τζούντο, κ.λπ.) και έδωσε έμφαση στις φιλοσοφικές πτυχές. Ήταν αυτό το νέο καράτε-ντο που πήγε στην Ιαπωνία και ήταν ο πρώτος ειδικός που εισήγαγε την τέχνη στην ηπειρωτική χώρα. Το 1916 έκανε μια επίδειξη στους Butokuden στο Κιότο της Ιαπωνίας, που εκείνη την εποχή ήταν το επίσημο κέντρο όλων των πολεμικών τεχνών. Στις 6 Μαρτίου 1921, ο διάδοχος, ο οποίος αργότερα θα γινόταν Αυτοκράτορας της Ιαπωνίας, επισκέφτηκε την Οκινάουα και ο Δάσκαλος Φουνακόσι κλήθηκε για άλλη μια φορά να επιδείξει καράτε. Στις αρχές της άνοιξης του 1922 ο Δάσκαλος Funakoshi ταξίδεψε στο Τόκιο για να παρουσιάσει την τέχνη του στην πρώτη εθνική αθλητική έκθεση στο Τόκιο που διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας. Για τον Δάσκαλο Φουνακόσι, η λέξη καράτε πήρε τελικά ένα βαθύτερο και ευρύτερο νόημα μέσω της σύνθεσης αυτών των πολλών μεθόδων που έγιναν καράτε-ντο, κυριολεκτικά ο «τρόπος του καράτε» ή του «άδειου χεριού».
Η πρoπόνηση στο καράτε-ντο του Funakoshi έγινε σταδιακά εκπαίδευση και προετοιμασία για την ίδια τη ζωή. Ο Δάσκαλος Funakoshi δίδαξε μόνο μία μέθοδο, μια συνολική πειθαρχία, η οποία αντιπροσώπευε ένα συνδυασμό στυλ καράτε της Οκινάουα και του ιαπωνικού μπούντο. Αυτή η μέθοδος έγινε γνωστή ως Shotokan. Μέσα από τη σκληρή δουλειά του Master Funakoshi, το 1948, ιδρύθηκε η Ιαπωνική Ένωση Καράτε (JKA).
Η ίδρυση του JKA με διευθυντή τον Masatoshi Nakayama μετά τον θάνατο του Funakoshi το 1957, οδήγησε στη διάδοση του Shotokan καράτε σε όλο τον κόσμο. Ο Sensei Masatoshi Nakayama γεννήθηκε το 1913 και ξεκίνησε να εκπαιδεύεται στο Καράτε υπό τον Δάσκαλο Funakoshi Gichin το 1931.
Τοποθέτησε επίσης το Shotokan σε μια σταθερή επιστημονική βάση αφού πραγματοποίησε μια σε βάθος μελέτη των αρχών της Κινησιολογίας, της Ανατομίας, της Ψυχολογίας και της Φυσικής που εμπλέκονται στην εκπαίδευση Καράτε. Ο Master Nakayama έχει εκδώσει μια σειρά βιβλίων, συμπεριλαμβανομένου του «Dynamic Karate» και της σειράς «Best Karate». Έχει επίσης δημιουργήσει βίντεο που παρέχουν λεπτομερείς τεχνικές και πρακτικές πληροφορίες για τα Kata, τα Kihon και το Kumite. Ο Sensei Masatoshi Nakayama πέθανε στις 15 Απριλίου 1987 σε ηλικία 74 ετών. Κατείχε τον μεταθανάτιο βαθμό του 10ου Dan. «Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του καράτε είναι ότι μπορεί να ασχοληθεί με αυτό οποιοσδήποτε, νέος ή μεγάλος, δυνατός ή αδύναμος, άνδρας ή γυναίκα».
Ποιο είναι το νόημα του Κάρα
Η πρώτη σημασία του kara δείχνει ότι το καράτε είναι μια τεχνική που επιτρέπει σε κάποιον να αμυνθεί με γυμνά χέρια και γροθιές χωρίς όπλα. Δεύτερον, όπως είναι ο καθαρός καθρέφτης που αντανακλά χωρίς παραμόρφωση ή η ήσυχη κοιλάδα που αντηχεί έναν ήχο, έτσι και κάποιος που μελετά το Karate-do πρέπει να καθαρίσει τον εαυτό του από εγωιστικές και κακές σκέψεις, γιατί μόνο με καθαρό μυαλό και συνείδηση μπορεί να κατανοήσει αυτό που λαμβάνει. Αυτή είναι μια άλλη έννοια του στοιχείου kara στο Karate-do. Στη συνέχεια, αυτός που θα σπουδάσει Karate-do πρέπει πάντα να προσπαθεί να είναι εσωτερικά ταπεινός και εξωτερικά ήπιος. Ωστόσο, μόλις αποφασίσει να υπερασπιστεί την υπόθεση της δικαιοσύνης, τότε πρέπει να έχει το θάρρος που εκφράζεται με το ρητό, “Ακόμα κι αν πρέπει να είναι δέκα εκατομμύρια εχθροί, πηγαίνω!” Έτσι, είναι σαν το πράσινο κοτσάνι μπαμπού: κούφιο (kara) μέσα, ίσιο και με κόμπους, δηλαδή ανιδιοτελές, απαλό και μέτριο. Αυτή η έννοια περιέχεται και στο στοιχείο kara του Karate-do. Τέλος, κατά έναν θεμελιώδη τρόπο, η μορφή του σύμπαντος είναι το κενό (kara), και, έτσι, το κενό είναι η ίδια η μορφή. Υπάρχουν πολλά είδη πολεμικών τεχνών, τζούντο, kendo, sojitsu (“τεχνικές δόρατος”), bojitsu (“τεχνικές με ραβδί”) και άλλα, αλλά σε ένα θεμελιώδες επίπεδο όλες αυτές οι τέχνες στηρίζονται στην ίδια βάση με το Karate-do. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η αρχική αίσθηση του Karate-do ταυτίζεται με τη βάση όλων των πολεμικών τεχνών. Η μορφή είναι κενό, το κενό είναι η ίδια η μορφή. Η καρά του Καράτε-ντο έχει αυτή τη σημασία.
Kihon (Βασικές Τεχνικές)
Το καράτε βασίζεται σε μια ισχυρή βάση βασικών κινήσεων που περιλαμβάνουν συγκεκριμένες στάσεις, γροθιές, άμυνες και λακρίσματα. Τονίζεται η σωστή ευθυγράμμιση και η σωστή κίνηση του σώματος, όπως η συγκέντρωση και η εστίαση. Κατά την εξάσκηση των βασικών τεχνικών, ο μαθητής μαθαίνει τη σταθερότητα, την ισορροπία, τη σωστή τεχνική και τις αρχές της σύσπασης και της χαλάρωσης του σώματος. Οι βασικές τεχνικές εξασκούνται σε κάθε προπόνηση από τον μαθητή καράτε κάθε επιπέδου.
Kata (Φόρμες)
Το Kata, οι επίσημες κινήσεις του καράτε, είναι η ίδια η ουσία του. Είναι ακολουθίες κινήσεων, που προσομοιώνουν επιθέσεις και άμυνες ενάντια σε μια σειρά φανταστικών εχθρών. Τα Kata περιέχουν όλες τις βασικές τεχνικές και στάσεις, που είναι απαραίτητες για την επίτευξη ρυθμού και συντονισμού. Κάθε kata ξεκινά με ένα μπλοκ για να τονίσει τη χρήση του καράτε αυστηρά για αυτοάμυνα. Μπορούν χονδρικά να χωριστούν σε δύο τύπους: σε αυτούς που δίνουν έμφαση στη μυϊκή ενδυνάμωση και σε αυτούς που επικεντρώνονται περισσότερο στην προπόνηση ταχύτητας και στην ανάπτυξη αστραπιαίων αντανακλαστικών.
Kumite (Μάχη)
Το Kumite είναι μια φόρμα που χρησιμοποιείται για την εφαρμογή επιθετικών και αμυντικών τεχνικών που εξασκούνται στο kata κάτω από τις πιο ρεαλιστικές συνθήκες στις οποίες, κατόπιν συμφωνίας μεταξύ των συμμετεχόντων, ο ένας εφαρμόζει επιθετικές και οι άλλοι αμυντικές τεχνικές. Με άλλα λόγια, όπου η εξάσκηση του kata προϋποθέτει φανταστικούς αντιπάλους, στο Kumite εξασκούμαστε με έναν άλλο (ή περισσότερους) καρατέκα σε εναλλασσόμενους ρόλους αμυντικού και επιθετικού.
Το Kumite επιτρέπει την πρακτική εφαρμογή των κινήσεων που βρίσκονται στο kata. Κατά τη διάρκεια του Kumite, οι μαθητές μαθαίνουν τη σωστή απόσταση, τον χρονισμό, τη μετατόπιση του σώματος και την εστίαση.
Το Jiyu Kumite είναι ελεύθερος αγώνας, ο οποίος είναι ένας αγώνας που διεξάγεται χωρίς προσυνεννόηση. Ασκείται από υψηλότερες ζώνες και είναι μια μορφή προπόνησης που αναπτύσσεται μέσα από την πρακτική του Yakushoku kumite (προκαθορισμένο sparring).
DOJO KUN
ΟΙ 5 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΕ.
(Και οι 5 είναι εξίσου σημαντικές γι αυτό και δεν αριθμίζονται από το ένα εως το 5, αλλά όλα ξεκινάν με το “Hitotsu” που σημαίνει “πρώτον”).
- ΝΑ ΕΠΙΖΗΤΑΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
- ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑ
- ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙΣ ΑΔΙΑΚΟΠΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ
- ΝΑ ΣΕΒΕΣΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ
- ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ
- ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ ΤΗΝ ΒΙΑΙΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ